Slechthorend op vakantie

De zomer is net begonnen. In klantafspraken krijg ik steeds vaker de reactie: ‘dan kan ik niet, want dan ben ik met vakantie.’ Heerlijk, tijd om ontspannen thuis te blijven of juist even weg te zijn. wToch is slechthorend op vakantie gaan niet altijd ontspannen. Ik heb meerdere klanten die aangeven dat ze voor hun energiebalans liever werken dan vakantie hebben. Zij hebben een gezin, vaak met kinderen. In de thuissituatie en op vakantie is zoveel spontane interactie die bakken energie kost, dat werken meer ontspannen voelt. Op het werk is de communicatie een stuk overzichtelijker. 

Afgelopen week rolde er een vraag mijn mailbox in. Of ik een lijstje met tips kon maken voor mensen die slechthorend op vakantie gaan en hoortoestellen hebben. Nou is de vraag nogal breed en vakantie-invulling is nogal divers. Een paar tips voor verschillende situaties.

Ga je met anderen op reis

 • Neem solo-apparatuur mee in de auto, die kun je aan mensen op de achterbank of naast je geven en ze (afhankelijk van je gehoorverlies) verstaan. Deze lifehack moet volgens mij elke slechthorende met solo kennen: https://planplanadvies.nl/hoe-benut-je-de-luistermogelijkheden-van-jouw-hoortoestel-zo-optimaal-en-creeer-je-maximale-rust/
 • Neem luisterpauzes, durf pauze te pakken in contacten met anderen en/of drukte om je heen. Vakantie is soms harder werken in de communicatie dan als je op het werk bent, zeker met een gezin.
 • Spreek samen af hoe je communiceert, bijvoorbeeld degene die het gesprek begint loopt naar de ander toe en praat als er oogcontact is.
 • Durf informatie te missen. Spreek af dat je een buddy hebt, die jou van belangrijke informatie voorziet.
 • Last van zweet of ander ongemak dat invloed heeft op je hoortoestellen: Ear Gear heeft handige beschermhoesjes.
 • Zet eventueel live transcriptie-apps op je telefoon in en desgewenst een schrijftolk. Dat laatste kan soms in het buitenland, in Nederland inzetten is het makkelijkste.

Ga je op reis verder van huis

 • Neem genoeg batterijen mee danwel zorg dat je je hoortoestellen kunt opladen waar nodig. Neem desnoods extra powerbanks mee.
 • Neem reserve hoortoestellen mee en zorg dat je al het andere ook reserve hebt, zoals oorstukjes, als dat kan (ik heb er extra oorstukjes voor laten gieten).
 • Neem je solo apparatuur mee en zet die in. In de VS ben je dan dubbel super welkom, omdat ze dan zo blij zijn dat ze je als disabled person mogen ontvangen. Daar kan ik wat blogs over schrijven, over de rangers die me dan met dubbel zoveel liefde ontvangen en zelfs hun collega’s oproepen, die me speciaal welkom heten bij de zee-olifanten 😉😊

Ga je alleen op reis

 • Werk aan je basis gevoel van veiligheid en durf te stretchen. Dat doe je door dingen te doen die je spannend vindt, te ervaren hoe ze gaan, te verbeteren en bij te stellen. Zo kampeer ik na veel oefenen weer alleen sinds mijn plotselinge gehoorverlies, wandel ik weer ontspannen in mijn eentje en stretch ik dit jaar door alleen twee weken in Noorwegen te zijn en volgend jaar alleen in Yellowstone National Park. Mijn lief doet dan aan het ultra endurance cycling (Race around Norway en de Great Divide van het zuiden van de VS naar Canada). Ik kan thuisblijven of ook vakantie houden…  Zorg dat je je vrijheid pakt en je niet door je gehoorverlies laat beperken waar je dat eigenlijk niet wilt.

Ga je alleen op reis en doe je dat met het vliegtuig

 • Gebruik als je slechthorend op vakantie gaat een hidden disability sunflower pasje https://hdsunflower.com/nl/voor-jou als je vliegt, zodat luchthavenpersoneel weet dat je gehoorverlies hebt, als jou dat helpt te ontspannen. Ze kennen dat op veel luchthavens en houden dan op voorhand rekening met dat je meer tijd nodig hebt. En op Schiphol scheelt dat wachtrijen.
 • Meld je gehoorverlies bij de security en de douane. Ik zeg gemakshalve dat ik doof ben en dat ze dingen kunnen laten zien of opschrijven. Dat sinds een minder leuke ervaring met de Amerikaanse douane. Dit werkt fantastisch, is mijn ervaring. Het scheelt stress.
 • Meld in het vliegtuig dat je slechthorend bent en bij nood misschien de instructie mist, zodat ze je kunnen oppikken. Ook met eten uitdelen houden ze dan rekening met de communicatie, is mijn ervaring. Ik doe zelf in het vliegtuig altijd mijn apparaten uit ivm het lawaai.
 • Schiphol heeft op bij de internationale vluchten een aparte stilteruimte en ook een ruimte waar mensen die prikkelgevoeliger zijn kunnen wachten. Je kunt zelfs begeleiding aanvragen, kosteloos, voor bijvoorbeeld door de douane.

Lang niet volledig, genoeg ingredienten om over te mijmeren als je slechthorend bent en met vakantie gaat ;-). Ik ga waarschijnlijk parachutespringen. Dan doe ik een band over mijn oren, omdat ik met paragliden niet zo genoot. Bang dat mijn hoortoestellen onvindbaar de diepte in gingen….

Ik wens jullie een mooie zomertijd!

Wil je dat ik met je meedenkt, altijd welkom. Je kunt hier een kosteloze ‘leven vol mogelijkheden’-sessie inplannen, dan denk ik 30 minuten vrijblijvend met je mee.

Hartelijke groet,

Anke Heij

Eerdere blogs over slechthorend op vakantie:
No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *