Slechthorendheid en relaties
Wat als verstaan en verstaan worden tussen jou en je geliefden en vrienden moeilijkheden geeft, je de woordjes van je liefste lief niet (meer) vanzelfsprekend verstaat? Hoe vind je elkaar dan?
Aandacht voor de impact van gehoorverlies op relaties
Behoefte aan verbinding ervaren is de basis van ons menszijn. Als we contact hebben via gesproken taal, we zo verbinding maken, geeft dat een flinke uitdaging. Simpelweg omdat gesproken Nederlands met gehoorverlies minder toegankelijk is dan met goede oren.
De impact hiervan wordt weinig besproken, het is teer en onderbelicht. In Nederland was er nauwelijks goede informatie te vinden over de invloed van slechthorendheid op wat zo belangrijk is in ons menszijn: verbinding ervaren met elkaar. Informatie over hoe het wél kan, relaties in intense verbondenheid als er gehoorverlies meespeelt.
In 2022 vroeg de Stichting Plots- en laatdoven mij een lezing te geven over relaties en gehoorverlies. Eindelijk aandacht voor een onderwerp dat zo ontzettend veel aandacht verdient. Om onderling over te delen, woorden daarvoor te vinden en van daaruit de vele mogelijkheden die er zijn ontdekken. Omdat ook relaties met slechthorendheid in intense verbondenheid kunnen zijn.
De lezing liet ik opnemen en ik werd veelvuldig geïnterviewd voor allerlei bladen en online artikelen. De Stichting Plots- en laatdoven, Stichting Hoormij en GGMD voor doven en slechthorenden. Stichting Sick en Sex plaatste mijn lezing op hun website.
Alle publicaties bij elkaar op deze pagina
Op deze pagina vind je een overzicht van al mijn artikelen en filmopnames over slechthorendheid en relaties. In de hoop dat het voor jou en je naasten zoveel moois geeft! Als je naar aanleiding van de lezing en artikelen wilt dat ik met jou en/of je naasten meedenk, je bent van harte welkom.
Margriet (magazine)
Vastbesloten was ik: ik wilde supergoed worden in leven met gehoorverlies (online en magazine, januari 2024, 3-2024)
Stichting Hoormij
Slechthorendheid en relaties in verbinding en intimiteit (online, april 2023)
Hou me vast (pdf, verschenen in Hoormij Magazine, mei 2023)
GGMD voor doven en slechthorenden
Als gehoorverlies je relatie verstoort (pdf, Ghoor Magazine, februari 2022)
Als liefde niet meer hoort (pdf, Ghoor Magazine, februari 2023)
Lezing ‘Hou me vast’
De filmopname van mijn lezing ‘Hou me vast’. Een ontdekkingsreis langs verbinding, intimiteit, seksualiteit en invloed van verworven gehoorverlies.
‘Leven vol mogelijkheden’-sessie – alleen voor jou of ook voor jou en je naaste
Je staat volop in het leven, maar door je slechthorendheid kost alles zoveel meer energie dan voorheen. Je merkt steeds dat je dingen niet verstaat in gesprekken met anderen. Meedoen is puzzelen. En je wordt er vaak ontzettend moe van. Je wilt meer energie overhouden voor dat wat je lief is.
Hoe zou het zijn…
… als je aan het eind van je dag meer energie overhoudt?
… als je je meer ontspannen voelt?
… als je eindelijk van die stress af bent van het voortdurend opletten en doen alsof je alles wel volgt?
Er zijn zoveel mogelijkheden om beter, makkelijker en creatiever te leven en werken met je gehoorverlies.
Ik help je om inzicht te krijgen in je gehoorverlies en de mogelijke oplossingen en hulpmiddelen. Dat kan met het traject Ontspannen leven en werken met gehoorverlies. Of plan eerst een kosteloze online sessie in.
Eerdere klanten van mijn persoonlijke begeleidingstrajecten op maat geven aan dat ze meer rust, ontspanning en zelfvertrouwen ervaren, thuis én op het werk, met hun slechthorendheid. Dat ze (weer) meedoen.
In deze ‘leven vol mogelijkheden’-sessie van 30 minuten:
- Leren we elkaar beter kennen.
- Wil ik jou en je situatie beter leren kennen.
- Luister ik waar je tegenaan loopt.
- Ontvang je direct een aantal praktische tips die je de volgende dag al kunt toepassen.
- Vertel ik je -als je dat fijn vindt- wat ik voor je zou kunnen bijdragen.
Een kosteloze ‘leven vol mogelijkheden’-sessie kun je hier zelf plannen in mijn agenda. Kies een dag en tijd die jou uitkomt en dan zien we elkaar daarna online.
Tot gauw!