Begeleide ondertitelde meditaties voor doven en slechthorenden

Je vindt hier ondertitelde begeleide meditaties die toegankelijk zijn voor doven en slechthorenden. Als je ervaring hebt met mediteren en begeleide meditaties prettig vindt, vind je hier toegankelijke korte meditaties voor meer rust en focus. Je kunt ze zowel met als zonder geluid volgen. In de hoop dat ze voor jou bijdragen in goed leven en werken met doofheid of slechthorendheid. 

Wat is meditatie?

Meditatie is een manier om je aandacht te trainen, waarmee je oefent om aanwezig te zijn in het hier en het nu. Je leert je lichaam, je gevoelens, gedachtes te observeren. Of ze nou prettig, onprettig of neutraal zijn. Daarmee leer je in te tunen op jezelf en doorbreek je de automatische piloot van steeds maar doorgaan. Het is wetenschappelijk bewezen dat het oefenen met focus en aandacht door middel van meditatie positieve effecten heeft op lichaam en geest.

Werken aan meer rust en focus door toegankelijke meditatie

Als je geoefend bent geeft meditatie beoefenen mogelijkheden voor meer rust in je dag en het is goed voor je energiebalans en je vitaliteit. Begeleide meditaties kunnen heel behulpzaam zijn in de beoefening, maar zijn vaak niet of onvoldoende toegankelijk voor mensen die doof of slechthorend zijn. De luisterinspanning die het kost de stem te verstaan kan gevoelsmatig botsen met de focus die je in de meditatie juist bij jezelf wilt.

Begeleide ondertitelde meditaties: hoe ik op het idee kwam

Kunst van het Mogelijke gaat over goed leven en werken met gehoorverlies. Waarom dan begeleide ondertitelde meditaties? In mijn coaching en training spreek ik regelmatig slechthorend geworden klanten die in hun dagelijks leven begeleide meditaties gebruikten om meer rust en vitaliteit te ervaren. Nu ze slechter zijn gaan horen missen ze deze mogelijkheid. Er zijn ook visuele ademmeditaties, zoals Breathball, toch werd de wens geuit meer mogelijkheden te hebben. Dat bracht mij op het idee zelf ondertitelde meditaties te maken. 

Voor mij zelf is mediteren een fijne gewoonte om contact te maken met wat in mij leeft. Een gewoonte die mij rust en veerkracht geeft. De begeleide meditaties die ik graag luisterde voordat ik plotseling slechthorend werd, kosten nu luisterinspanning. Sindsdien mediteer ik vaak in stilte op mijn ademritme, maar ik mis de toegankelijkheid van begeleide meditaties. Met deze meditaties heb ik ook voor mijzelf een mogelijk erbij om wél begeleid te mediteren.

Hoe kun je deze meditaties doen?

Deze ondertitelde meditaties kun je op verschillende manieren gebruiken. Met alleen de begeleide stem, de begeleide stem en ondertiteling of zonder geluid met alleen met ondertiteling.

Ondertitelde begeleide meditaties voor doven en slechthorenden

3 minuten meditatie (3:25 min)

Meditatie bij pijn en ongemak (12:00 min)

Hartmeditatie (13:22 min)

Mettameditatie (12:05 min)