Je staat volop in het leven en hebt gehoorverlies. Je merkt telkens weer dat je dingen niet verstaat in gesprekken met anderen. Meedoen is puzzelen. Je staat voortdurend aan om niets te missen. Bluft je door gesprekken heen. Je wordt er vaak ontzettend moe van.

Herken je dit?

 Leuk, een uitnodiging voor een feestje met een etentje. Je ziet er tegenop, omdat je weet dat iedereen door elkaar praat. En jij door je gehoorverlies niet goed verstaat wat er gezegd wordt. Je zit erbij en kijkt ernaar. Het liefst ga je niet, maar je hebt niet echt een goed excuus om er onderuit te komen. Iedereen heeft zin het feest en het etentje, zelf hoop je alleen maar dat het snel voorbij is.

Voor je (vrijwilligers)werk volg je een trainingsdag. Je denkt na over waar je gaat zitten, om met je gehoorverlies zoveel mogelijk te verstaan. Van wat in de groep besproken wordt gaat veel langs je heen. Je kijkt vooral naar de trainer. Toch voel je je rot en ongemakkelijk en schaam je je ook. Gehoorverlies is voor oude mensen en dat ben jij nog lang niet. Maar ja, niemand ziet wat je mist en je hoopt dat je als je een vraag krijgt een goed antwoord geeft.

Je wordt voor je werk gevraagd mensen te bellen. Je ziet er tegenop. Je weet dat je je deels door de gesprekken gaat bluffen, omdat je door je gehoorverlies het niet goed verstaat. Maar ja, bellen hoort erbij en wie ben jij om te zeggen dat je dat liever niet doet. Je doet zo je best je voor 120% in te zetten en gaat vaak over je eigen grens. Je bent thuis zo moe, dan is het gewoon op. Maar je geeft alles om te kunnen wat van je gevraagd wordt.

 Je zit te werken achter een computer en kiest het liefste een plek met goed overzicht, zodat je mensen aan ziet komen als je ze niet goed hoort. Je werk doe je met halve aandacht, je bent zo gespitst om niets te missen als iemand iets tegen je zegt. Maar ja, vooraf weet je niet wanneer je collega met een vraag komt. Soms schrik je, dan staat ineens die collega naast je, terwijl je dacht dat je even alleen was.

Hoe zou het zijn als?

Je aan het eind van je dag meer energie overhoudt. Je je ontspanner voelt. En dat je eindelijk van die stress af bent door voortdurend opletten en doen alsof je alles wel volgt.

Dat is mogelijk als je het traject ‘Ontspannen werken en leven als je minder hoort’ volgt. Een traject bestaat uit 6 sessies van een uur, waarin je leert hoe je makkelijker mee kunt doen met je gehoorverlies en dat met minder vermoeidheid.

Aan het einde van dit traject

Weet je wat er door jouw gehoorverlies niet zo makkelijk meer gaat en wat jou helpt om wel weer makkelijker mee te doen. Je kunt bijvoorbeeld weer bellen door het slim inzetten van techniek en eventueel door een paar aanpassingen op je werkplek.

Is meedoen makkelijker dan je voor mogelijk hield. Anderen houden vaker rekening met je, want jij weet precies hoe zij jou kunnen helpen. En je ervaart dat er meer begrip is voor je gehoorverlies dan je vooraf had verwacht. Je zit niet meer zo alert achter de computer. Je kunt rustig je werk doen en weet dat anderen naar je toe komen als ze je wat willen vragen.

Voel je je rustiger over je gehoorverlies. Je weet namelijk wat je kunt en welke oplossingen jou helpen. Je kiest wanneer je wat inzet. Een feestje of een etentje is misschien nog steeds niet echt leuk, maar je gaat er ontspannener naartoe. Je geniet weer. Een training is goed te volgen, met slimme inzet van alles wat je weet over techniek, over meer energie overhouden en afspraken die je maakt in de groep, zoals na elkaar praten in plaats van door elkaar.

Als iets echt niet kan door je gehoorverlies, geef je dat rustig aan. Je hebt ’s avonds meer energie. Je gaat eindelijk weer naar de sportschool of valt niet meer in slaap tijdens het kijken van je favoriete serie. Zo fijn!

Hoef je je gehoorverlies nooit meer te verstoppen. Of alleen als jij dat wilt. Niet uit schaamte of angst. Dat geeft je zoveel rust.


Inhoud traject en investering

In een traject krijg je een stevige basis mee voor rust, ruimte en ontspanning in leven en werken met gehoorverlies. Je krijgt het beste van mijn kennis en vaardigheden om je te helpen dit te bereiken. Het is aan jou ermee aan de slag te gaan.

De stevigste basis bereiken we door meer dan gesprekken. Daarom zijn er ook verdiepende werkbladen en informatieve video-opnames, zodat jij die stevige basis kunt neerzetten! Hans de Vries zegt na afronding van zijn traject in zijn review hieronder: ‘Ze zeggen altijd: ‘Bij twijfel niet inhalen’, ik maak daarvan: ‘ Bij twijfel, gewoon doen!’’

Ontspannen leven en werken met gehoorverlies

Wat anderen zeggen over dit traject

Ik ben bij Anke gekomen nadat ik ruim een jaar gelden plotseling slechthorend ben geworden. […] Het blijft lastig om te accepteren dat verstaan niet meer vanzelfsprekend is. […] Ze bleek in staat om aan te sluiten op de stijl die bij mij past (niet te soft maar wel met aandacht voor gevoelens). Ik kan iedereen aanbevelen een coachingstraject bij haar te volgen.

Ze zeggen altijd: ‘Bij twijfel niet inhalen’, ik maak daarvan: ‘ Bij twijfel, gewoon doen!’ 

Hans de Vries

Anke wist de juiste snaar te raken om binnen mijn emotie te komen, geloof me dit laat ik niet zomaar toe, door de gesprekken en opdrachten heeft zij mij geholpen een andere mindset te ontwikkelen. […]

Deze reis samen met Anke, was een van de mooiste reizen die ik heb mogen maken, het was zeker niet makkelijk maar het heeft superveel opgeleverd in korte tijd.


Marianne van den Berg
Ans Kamer

Eind 2022 ondervond ik plotsdoofheid, een verwarrende en emotionele rollercoaster. […] Het traject in het ziekenhuis liep voor mijn gevoel niet lekker en daar werd ik steeds onzekerder van. In die onzekerheid was Anke daar om mij te helpen. Ik keek uit naar de sessies, zodat ik weer stappen kon maken in mijn proces. Na elke sessie had ik weer het gevoel: ‘yes ik kan er tegenaan’. Ze was mijn houvast in onzekere tijden. […]

Daarom vind ik het heel erg belangrijk dat als iemand met vergelijkbaars te maken krijgt met het gehoor een hoorcoach verdient! Een hoorcoach als Anke doet net even de andere dingen met je dan die je mag verwachten in de normale procedures in ons zorgstelsel.

Bregje Jansen

Het traject met Anke heb ik als waardevol ervaren. Zij heeft de kennis, kunde en ervaring om ook tijdens online één op één gesprekken een goede verbinding te creëren.

Ik heb ervaren dat het verhaal dat je jezelf vertelt, wat in je hoofd zit, niet de toekomst hoeft te zijn; er is veel meer mogelijk dan je denkt. En Anke laat je de Kunst van het mogelijke graag zien en stimuleert je op een fijne manier om dit te willen gaan ervaren.

Kortom; een waardevolle coach en een heel fijn mens!

Klaske

Sinds een aantal maanden rechts grotendeels doof geworden. Ik wilde handvatten om hier emotioneel mee om te gaan en kon wel wat technisch advies gebruiken. O.a. ook over gesprekken met KNO arts, Audiologisch centrum etc. 

Je hebt me weer naar de positieve kant laten kijken. Ook heb je me goed begeleid in o.a. het vragen van begeleiding van een AC. Dat had ik nog niet van mijn KNO-arts gehoord. 

Je weet wat mensen overkomt, hebt zoveel kennis en zo een groot netwerk dat je het beste advies kan geven. En je bent direct, niet zweverig en ook invoelend en betrokken.

Paul

f.a.q.

Ansichtkaart Het mogelijke is er
►Waar zijn de gesprekken?

Kunst van het Mogelijke heeft een gespreksruimte in het Coachhuis in Almelo. De  gesprekken kunnen ook online plaatsvinden.

►Is online het traject volgen mogelijk?

Dat kan zeker. Kunst van het Mogelijke heeft een eigen studio om te videobellen, met aandacht voor kwalitatief goed beeld en geluid. Wel kan het soms fijner zijn om elkaar live te spreken.

►Kunnen mijn kinderen, partner, vrienden en/of collega’s bij dit traject betrokken worden?

Dat kan zeker. Gehoorverlies heb je niet alleen, maar samen. Wel kan het zijn dat er meer sessies nodig zijn als je anderen mee laat doen. In overleg kijken we dan of het traject verlengd moet worden.

►Ik wil dat mijn werkgever dit traject betaalt. Kan dat?

Dat kan, als je werkgever daarvoor akkoord geeft.

►Ik wil het traject in termijnen betalen. Kan dat?

Dat kan, in maximaal 2 termijnen. Wel komt er dan 50 euro bij op de trajectprijs.

► Dit traject lijkt me erg de moeite waard. Maar ik denk dat er meer nodig is. Kun jij meedenken over werkplekaanpassingen?

Dat kan. Het is aanvullend op dit traject mogelijk werkplekonderzoek te doen. Als werkplekonderzoek niet nodig is, maar je hebt wel meer vragen, verlengen we in onderling overleg het traject, zodat er voldoende tijd is voor antwoorden waar jij mee verder kunt.

Ook heb ik een groot netwerk van mensen die allemaal vanuit hun eigen expertise kunnen bijdragen aan vitaler leven en werken met gehoorverlies en aan duurzame inzetbaarheid. De beste oplossingen ontstaan samen. Als dat tot een betere oplossing leidt voor jou, dan betrek ik hen erbij.