Je staat volop in het leven en hebt gehoorverlies. Je merkt telkens weer dat je dingen niet verstaat in gesprekken met anderen. Meedoen is puzzelen. En je wordt er vaak ontzettend moe van.

Herken je dit?

 Leuk, een uitnodiging voor een feestje met een etentje. Je ziet er tegenop, omdat je weet dat iedereen door elkaar praat. En jij door je gehoorverlies niet goed verstaat wat er gezegd wordt. Je zit erbij en kijkt ernaar. Het liefst ga je niet, maar je hebt niet echt een goed excuus om er onderuit te komen. Iedereen heeft zin het feest en het etentje, zelf hoop je alleen maar dat het snel voorbij is.

Voor je (vrijwilligers)werk volg je een trainingsdag. Je denkt na over waar je gaat zitten, om met je gehoorverlies zoveel mogelijk te verstaan. Van wat in de groep besproken wordt gaat veel langs je heen. Je kijkt vooral naar de trainer. Toch voel je je rot en ongemakkelijk en schaam je je ook. Gehoorverlies is voor oude mensen en dat ben jij nog lang niet. Maar ja, niemand ziet wat je mist en je hoopt dat je als je een vraag krijgt een goed antwoord geeft.

Je wordt voor je werk gevraagd mensen te bellen. Je ziet er tegenop. Je weet dat je je deels door de gesprekken gaat bluffen, omdat je door je gehoorverlies het niet goed verstaat. Maar ja, bellen hoort erbij en wie ben jij om te zeggen dat je dat liever niet doet. Je doet zo je best je voor 120% in te zetten en gaat vaak over je eigen grens. Je bent thuis zo moe, dan is het gewoon op. Maar je geeft alles om te kunnen wat van je gevraagd wordt.

 Je zit te werken achter een computer en kiest het liefste een plek met goed overzicht, zodat je mensen aan ziet komen als je ze niet goed hoort. Je werk doe je met halve aandacht, je bent zo gespitst om niets te missen als iemand iets tegen je zegt. Maar ja, vooraf weet je niet wanneer je collega met een vraag komt. Soms schrik je, dan staat ineens die collega naast je, terwijl je dacht dat je even alleen was.

Hoe zou het zijn als?

Je aan het eind van je dag meer energie overhoudt. Je je ontspanner voelt. En dat je eindelijk van die stress af bent door voortdurend opletten en doen alsof je alles wel volgt.

Dat is mogelijk als je het traject ‘Ontspannen werken en leven als je minder hoort’ volgt. Een traject bestaat uit 6 sessies van een uur, waarin je leert hoe je makkelijker mee kunt doen met je gehoorverlies en dat met minder vermoeidheid.

Aan het einde van dit traject

Weet je wat er door jouw gehoorverlies niet zo makkelijk meer gaat en wat jou helpt om wel weer makkelijker mee te doen. Je kunt bijvoorbeeld weer bellen door het slim inzetten van techniek en eventueel door een paar aanpassingen op je werkplek.

Is meedoen makkelijker dan je voor mogelijk hield. Anderen houden vaker rekening met je, want jij weet precies hoe zij jou kunnen helpen. En je ervaart dat er meer begrip is voor je gehoorverlies dan je vooraf had verwacht. Je zit niet meer zo alert achter de computer. Je kunt rustig je werk doen en weet dat anderen naar je toe komen als ze je wat willen vragen.

Voel je je rustiger over je gehoorverlies. Je weet namelijk wat je kunt en welke oplossingen jou helpen. Je kiest wanneer je wat inzet. Een feestje of een etentje is misschien nog steeds niet echt leuk, maar je gaat er ontspannener naartoe. Je geniet weer. Een training is goed te volgen, met slimme inzet van alles wat je weet over techniek, over meer energie overhouden en afspraken die je maakt in de groep, zoals na elkaar praten in plaats van door elkaar.

Als iets echt niet kan door je gehoorverlies, geef je dat rustig aan. Je hebt ’s avonds meer energie. Je gaat eindelijk weer naar de sportschool of valt niet meer in slaap tijdens het kijken van je favoriete serie. Zo fijn!

Hoef je je gehoorverlies nooit meer te verstoppen. Of alleen als jij dat wilt. Niet uit schaamte of angst. Dat geeft je zoveel rust.


Inhoud traject en investering

In een traject krijg je een stevige basis mee voor rust, ruimte en ontspanning in leven en werken met gehoorverlies. Je krijgt het beste van mijn kennis en vaardigheden om je te helpen dit te bereiken. Het is aan jou ermee aan de slag te gaan. De stevigste basis bereiken we door meer dan gesprekken. Daarom zijn er ook verdiepende werkbladen en informatieve video-opnames, zodat jij die stevige basis kunt neerzetten! Hans de Vries zegt na afronding van zijn traject in zijn review hieronder: ‘Ze zeggen altijd: ‘Bij twijfel niet inhalen’, ik maak daarvan: ‘ Bij twijfel, gewoon doen!’’

Ontspannen leven en werken met gehoorverlies

Wat anderen zeggen over dit traject

Anke is als coach een rustig baken waarbij je kunt aankloppen. Omdat ze zo goed luistert, controleert of ze het goed heeft begrepen en ook samenvat, krijg je grip en overzicht op je eigen probleem en de ontwikkeling daarin. Met vertrouwen de diepte samen in.

Ze heeft enorm veel kennis die ze graag deelt en weet die op een prettige en open manier aan te reiken. Hier kan ik mee verder!

Een blije klant

Ik ben bij Anke gekomen nadat ik ruim een jaar geleden plotseling slechthorend ben geworden. Mijn hoortoestellen helpen mij enorm waardoor ik vooral in één op één situaties mij goed red. Maar er zijn ook veel situaties waarin ik moeite heb om te verstaan, zoals tijdens vergaderingen met veel deelnemers, in een restaurant of op een verjaardag. Het blijft lastig om te accepteren dat verstaan niet meer vanzelfsprekend is.

Daarom wilde ik ontdekken welke technische mogelijkheden er zijn om toch beter te verstaan en in welke gevallen die er niet zijn en ik echt moet aanvaarden dat horen moeilijk is en altijd zal blijven.

Ook wilde ik graag handvatten om beter om te gaan met dat acceptatieproces. Anke heeft mij daarbij in een aantal gesprekken enorm geholpen. Ze weet ongelofelijk veel over de technische kant van hoortoestellen en hulpmiddelen en heeft daarnaast volop aandacht voor de psychische kant.

Ze bleek in staat om aan te sluiten op de stijl die bij mij past (niet te soft maar wel met aandacht voor gevoelens). Ik kan iedereen aanbevelen een coachingstraject bij haar te volgen.

Ze zeggen altijd: ‘Bij twijfel niet inhalen’, ik maak daarvan: ‘ Bij twijfel, gewoon doen!’ 

Hans de Vries
Ans Kamer

f.a.q.

Ansichtkaart Het mogelijke is er
►Waar zijn de sessies?

Kunst van het Mogelijke heeft een gespreksruimte in Almelo. De sessies kunnen ook online plaatsvinden.

►Is online het traject volgen mogelijk?

Dat kan zeker. Kunst van het Mogelijke heeft een eigen studio om te videobellen, met aandacht voor kwalitatief goed beeld en geluid. Wel kan het soms fijner zijn om elkaar live te spreken.

►Kunnen mijn kinderen, partner, vrienden en/of collega’s bij dit traject betrokken worden?

Dat kan zeker. Gehoorverlies heb je niet alleen, maar samen. Wel kan het zijn dat er meer sessies nodig zijn als je anderen mee laat doen. In overleg kijken we dan of het traject verlengd moet worden.

►Ik wil dat mijn werkgever dit traject betaalt. Kan dat?

Dat kan, als je werkgever daarvoor akkoord geeft.

►Ik wil het traject in termijnen betalen. Kan dat?

Dat kan, in maximaal 2 termijnen. Wel komt er dan 50 euro bij op de trajectprijs.

► Dit traject lijkt me erg de moeite waard. Maar ik denk dat er meer nodig is. Kun jij meedenken over werkplekaanpassingen?

Dat kan. Eventueel verlengen we in onderling overleg het traject, zodat er voldoende tijd is voor een goed antwoord op jouw vragen. Ook heb ik een groot netwerk van mensen die allemaal vanuit hun eigen expertise kunnen bijdragen aan vitaler leven en werken met gehoorverlies en aan duurzame inzetbaarheid. De beste oplossingen ontstaan samen. Als dat tot een betere oplossing leidt voor jou, dan betrek ik hen erbij.