‘Ik heb morgen om 10 uur een werkoverleg. Alleen als ik het in de agenda zie staan, denk ik al, pfff. Ik weet nu al dat ik te weinig versta om lekker mee te kunnen praten. Weet je, ik neem het met mijn mobiel weleens stiekem op. Zeker als ik moet notuleren. Dat gooi ik het thuis door een app die uitschrijft wat er gezegd is. Dan kan ik en goede notulen maken. En ik lees vanalles waarvan ik niet weet dat het zo besproken is…’ Een opmerking van Marianne. In haar baan communiceert ze de hele dag. In vergaderingen, met collega’s onderling, aan de telefoon. Met haar slechthorendheid is dat hard werken. Ze gaat door. Zo goed als ze kan. Ze werkt keihard, om haar gehoorverlies zoveel mogelijk te compenseren. Maar thuis is ze moe. Te weinig energie naar haar pubers te luisteren. Het liefst hoorapparaten uit en met thee op de bank. Stiekem is ze bang, al deelt ze dat met niemand. Dat ze een zeur is en anderen tot last als ze zegt dat ze haar collega’s in de vergadering maar half verstaat. Dat anderen gaan twijfelen of ze nog wel geschikt is voor haar werk. En ze gepasseerd wordt door een jonger iemand, die wel goede oren heeft. Bang voor de boodschap van haar leidinggevende: ‘Bedankt voor je inzet en dit was het dan.’ Daar droomt ze ’s nachts over. Eigenlijk wil ze maar één ding: zich als professional vol kunnen focussen op haar taken, haar talent en kwaliteiten inzetten. Zonder energie te lekken door haar slechthorendheid.

Herken je dit?

 Leuk, een werkoverleg. Je ziet er tegenop, omdat je weet dat je niet alles verstaat.  Je zit erbij en werkt keihard om het te kunnen volgen. Terwijl je eigenlijk het liefst jouw bijdrage wilt leveren. Maar ja, vergaderen hoort erbij en je wilt het gewoon mee blijven doen. Het maakt je alleen zo onzeker.

Voor je werk volg je een trainingsdag. Je denkt na over waar je gaat zitten, om met je gehoorverlies zoveel mogelijk te verstaan. Van wat in de groep besproken wordt gaat veel langs je heen. Je kijkt vooral naar de trainer. Toch voel je je rot en ongemakkelijk en schaam je je ook. Gehoorverlies is voor oude mensen en dat ben jij nog lang niet. Maar ja, niemand ziet wat je mist en je hoopt dat je als je een vraag krijgt een goed antwoord geeft.

Je wordt voor je werk gevraagd mensen te bellen. Je ziet er tegenop. Je weet dat je je deels door de gesprekken gaat bluffen, omdat je door je gehoorverlies het niet goed verstaat. Maar ja, bellen hoort erbij en wie ben jij om te zeggen dat je dat liever niet doet. Je doet zo je best je voor 120% in te zetten en gaat vaak over je eigen grens. Je bent thuis zo moe, dan is het gewoon op. Maar je geeft alles om te kunnen doen wat van je gevraagd wordt.

 Je zit te werken achter een computer en kiest het liefste een plek met goed overzicht, zodat je mensen aan ziet komen als je ze niet goed hoort. Je werk doe je met halve aandacht, je bent zo gespitst om niets te missen als iemand iets tegen je zegt. Maar ja, vooraf weet je niet wanneer je collega met een vraag komt. Soms schrik je, dan staat ineens die collega naast je, terwijl je dacht dat je even alleen was.

Hoe zou het zijn als?

Je aan het eind van je dag meer energie overhoudt. Je je ontspanner voelt. En dat je eindelijk van die stress af bent door voortdurend opletten en doen alsof je alles wel volgt.

Dat is mogelijk als je het traject ‘Slim werken en leven als je minder hoort’ volgt. Een traject bestaat uit 8 gesprekken van een 1,5 uur (daar zit een kwartiertje tijd voor voorbereiding/afronding en afspraken maken bij in), waarin je leert hoe je makkelijker kunt werken met je gehoorverlies en dat met minder energie. Je krijgt volop mogelijkheden aangereikt die bij jouw werk passen. Voor jou. Op maat.

Aan het einde van dit traject

Weet je wat er door jouw gehoorverlies niet zo makkelijk meer gaat en wat jou helpt om wel weer makkelijker mee te doen. Je kunt bijvoorbeeld weer bellen door het slim inzetten van techniek en eventueel door een paar aanpassingen op je werkplek.

Is meedoen makkelijker dan je voor mogelijk hield. Anderen houden vaker rekening met je, want jij weet precies hoe zij jou kunnen helpen. En je ervaart dat er meer begrip is voor je gehoorverlies dan je vooraf had verwacht. Je zit niet meer zo alert achter de computer. Je kunt rustig je werk doen en weet dat anderen naar je toe komen als ze je wat willen vragen.

Voel je je rustiger over je gehoorverlies. Je weet namelijk wat je kunt en welke oplossingen jou helpen. Je kiest wanneer je wat inzet. Een bedrijfsuitje of een grote vergadering is misschien nog steeds niet echt leuk, maar je gaat er ontspannener naartoe. Je geniet weer. Een training is goed te volgen, met slimme inzet van alles wat je weet over techniek, over meer energie overhouden en afspraken die je maakt in de groep, zoals na elkaar praten in plaats van door elkaar.

Als iets echt niet kan door je gehoorverlies, geef je dat rustig aan. Je hebt ’s avonds meer energie. Je gaat eindelijk weer naar de sportschool of valt niet meer in slaap tijdens het kijken van je favoriete serie. Zo fijn!

Hoef je je gehoorverlies nooit meer te verstoppen. Of alleen als jij dat wilt. Niet uit schaamte of angst. Dat geeft je zoveel rust.


Inhoud traject en investering

In een traject is er aandacht voor alle onderdelen die jou samen in staat stellen met je slechthorendheid op je werk zo goed mogelijk te doen én tegelijkertijd goed voor jezelf te zorgen, zonder jezelf uit te putten.

Ik help je met verwoorden wat de gevolgen zijn van jouw gehoorverlies. We kijken samen naar hoe je zo slim mogelijk met je slechthorendheid kunt werken en kunt communiceren met je collega’s over wat jou helpt. Ook onderzoeken we welke hulpmiddelen communicatie voor jou zo ontspannen en makkelijk mogelijk maken. Daarnaast leer ik je een inhoudelijk sterk traject te voeren met je hoorzorgprofessionals, zodat jij met ze kunt samenwerken voor de beste hooroplossingen. Deze brede aanpak op maat maakt het traject uniek.

Na dit traject ben je er klaar voor om met zelfvertrouwen en helderheid te communiceren op je werk, je energie goed te verdelen en duidelijk je grenzen aan te geven.

De stevigste basis bereiken we door meer dan gesprekken. Daarom zijn er ook verdiepende werkbladen en informatieve video-opnames, zodat jij die stevige basis kunt neerzetten! Hans de Vries zegt na afronding van zijn traject in zijn review hieronder: ‘Ze zeggen altijd: ‘Bij twijfel niet inhalen’, ik maak daarvan: ‘ Bij twijfel, gewoon doen!’’

Je kunt dit traject uiteraard zelf betalen. Meestal wordt het gefinancierd door werkgever of verzuimverzekeraar. Zowel vanuit preventie van verzuim, werkgeluk van jou als medewerker en/of in het kader van re-integratie. Ik kan een offerte maken, waarmee je zelf kunt vragen aan je werkgever of verzuimverzekeraar of deze betaalt.


Veelgestelde vragen

Ik wil bijleren over mijn leven en werk met slechthorendheid. Maar ik wil graag dat mijn werkgever dat betaalt. Kan dat?

Ja dat kan, 70% van mijn begeleidingstrajecten rondom gehoorverlies en werk wordt betaald door werkgevers en verzuimverzekeraars. Je kunt daarvoor een offerte bij mijn opvragen, die je met werkgever kunt delen. Vind je dat het wachten op werkgever te lang duurt en je wilt gelijk aan de slag? Dan kun je ook op eigen kosten gelijk instappen. Na betaling door werkgever stort ik jou je geld terug. 

Hoe lang duurt een traject rondom gehoorverlies en werk?

Een traject duurt 8 gesprekken, dat zijn 12 begeleidingsuren.

Moet ik werk hebben als ik bij jou in traject stap?

Nee, dat hoeft niet. Er is een traject voor als je alleen privé wilt meenemen. Dat is iets goedkoper en korter (8 begeleidingsuren, dat zijn 6 gesprekken). In dat traject kun je geen vragen over werk meenemen. Daar is een langer traject voor, dat de beste resultaten geeft als je werkvragen hebt.

Waar zijn jouw begeleidingstrajecten?

Trajecten zijn online of in mijn praktijk in Almelo. Elk gesprek kun je zelf kiezen voor het een of het ander. Er zijn mensen vanuit heel Nederland die de gesprekken met mij zo waardevol vinden, dat ze naar Almelo komen. Ook als dat reizen vraagt. Zoals vanuit Breda, Alkmaar en Leeuwarden.

In een werktraject ben ik bang dat je mijn privé niet meeneemt. Klopt dat ook?

Nee, ik geloof dat voor de beste resultaten voor jou werk én prive beiden belangrijk zijn en ook het balanceren tussen beiden. We hebben aandacht voor allebei.

Ben jij vervanging voor een re-integratiebureau?

Re-integratiesbureaus begeleiden je naar werk. In mijn visie is de basis onder re-integratie dat jij weet hoe jij slim werkt met je gehoorverlies, jij alle mogelijkheden kent voor goed functioneren met je slechthorendheid. En dat jij heel helder kunt communiceren over wat jij nodig hebt en hoe jij de gevolgen van je gehoorverlies zo aanpakt, dat jij daarmee -met al je kwaliteiten- de beste kandidaat voor je nieuwe werkgever bent. Dat mist vaak in re-integratietrajecten, zie ik telkens weer in mijn werk. Een traject met mij is geen vervanging voor re-integratie. Ik help je niet aan een nieuwe baan. Een traject met mij is de basis onder jouw succesvolle re-integratie. Zo begeleidde ik een docent Nederlands. De betrokkenen bij zijn re-integratie stelden vast dat hij zijn vak nooit meer kon uitoefenen. Na een traject met mij kreeg ik een mail: ‘Ik wil solliciteren op een functie als docent Nederlands, in een groep waar ik goed kan functioneren. Wij hebben er samen voor gezorgd dat dat kan. Hoe overtuig ik hen dat het wél kan?’ Zonder traject bij mij had hij nooit meer zijn vak kunnen uitoefenen waar zijn hart lag. Onnodig. Dat is wat ik bedoel met de basis eronder. Met mij haal jij méér uit jouw re-integratie.

Wat zijn de resultaten van jouw trajecten?

Na meer dan 50 begeleidingstrajecten rondom gehoorverlies en werk en daarnaast ook trajecten van mensen met alleen privévragen, kan ik zeggen dat dit de resultaten zijn: 

Resultaat 1

Jij weet precies wat je nodig hebt om goed te kunnen communiceren op je werk, zodat jij gesprekken weer volgt en je weer volop meepraat in vergaderingen.  

Resultaat 2

Jij hebt grip op je energie en weet waar je grenzen liggen, zodat je werkplezier terugkomt en je ook na werktijd nog energie overhoudt voor jezelf en je gezin en wat je graag doet.

Resultaat 3

Je durft open te zijn over je slechthorendheid en komt daarin voor jezelf op zonder je schuldig te voelen en het gevoel te hebben anderen tot last te zijn. Doordat je hier open over communiceert, kun je veel beter je eigen grenzen aangeven én word je door collega’s gezien als inspirator, om je juist de kracht van je kwetsbaarheid laat zien.

Heb je vragen over de trajecten die hier niet bijstaan, stel ze gerust via info@kunstvanhetmogelijke.nl!

Wat anderen zeggen over dit traject

Ik ben bij Anke gekomen nadat ik ruim een jaar gelden plotseling slechthorend ben geworden. […] Het blijft lastig om te accepteren dat verstaan niet meer vanzelfsprekend is. […] Ze bleek in staat om aan te sluiten op de stijl die bij mij past (niet te soft maar wel met aandacht voor gevoelens). Ik kan iedereen aanbevelen een coachingstraject bij haar te volgen.

Ze zeggen altijd: ‘Bij twijfel niet inhalen’, ik maak daarvan: ‘ Bij twijfel, gewoon doen!’ 

Hans de Vries

Anke wist de juiste snaar te raken om binnen mijn emotie te komen, geloof me dit laat ik niet zomaar toe, door de gesprekken en opdrachten heeft zij mij geholpen een andere mindset te ontwikkelen. […]

Deze reis samen met Anke, was een van de mooiste reizen die ik heb mogen maken, het was zeker niet makkelijk maar het heeft superveel opgeleverd in korte tijd.


Marianne van den Berg
Ans Kamer

Eind 2022 ondervond ik plotsdoofheid, een verwarrende en emotionele rollercoaster. […] Het traject in het ziekenhuis liep voor mijn gevoel niet lekker en daar werd ik steeds onzekerder van. In die onzekerheid was Anke daar om mij te helpen. Ik keek uit naar de sessies, zodat ik weer stappen kon maken in mijn proces. Na elke sessie had ik weer het gevoel: ‘yes ik kan er tegenaan’. Ze was mijn houvast in onzekere tijden. […]

Daarom vind ik het heel erg belangrijk dat als iemand met vergelijkbaars te maken krijgt met het gehoor een hoorcoach verdient! Een hoorcoach als Anke doet net even de andere dingen met je dan die je mag verwachten in de normale procedures in ons zorgstelsel.

Bregje Jansen

Het traject met Anke heb ik als waardevol ervaren. Zij heeft de kennis, kunde en ervaring om ook tijdens online één op één gesprekken een goede verbinding te creëren.

Ik heb ervaren dat het verhaal dat je jezelf vertelt, wat in je hoofd zit, niet de toekomst hoeft te zijn; er is veel meer mogelijk dan je denkt. En Anke laat je de Kunst van het mogelijke graag zien en stimuleert je op een fijne manier om dit te willen gaan ervaren.

Kortom; een waardevolle coach en een heel fijn mens!

Klaske

Sinds een aantal maanden rechts grotendeels doof geworden. Ik wilde handvatten om hier emotioneel mee om te gaan en kon wel wat technisch advies gebruiken. O.a. ook over gesprekken met KNO arts, Audiologisch centrum etc. 

Je hebt me weer naar de positieve kant laten kijken. Ook heb je me goed begeleid in o.a. het vragen van begeleiding van een AC. Dat had ik nog niet van mijn KNO-arts gehoord. 

Je weet wat mensen overkomt, hebt zoveel kennis en zo een groot netwerk dat je het beste advies kan geven. En je bent direct, niet zweverig en ook invoelend en betrokken.

Paul