Merk je dat je slechthorend bent en dat je daar last van hebt op je werk? Is het steeds harder werken voor jou om je huidige functioneren vol te kunnen houden? Weet je niet goed wat je zelf kan doen om ervoor te zorgen dat je gewoon je baan kan houden? En ben je vaak kapot moe als je thuiskomt?

Dan past deze masterclass bij jou. De titel is een veelgehoorde uitspraak van mijn klanten: ‘Had ik dit maar eerder geweten over werken met slechthorendheid’. Vaak vergezeld van een diepe zucht.
Wat als je ondanks je gehoorverlies nog steeds met plezier je werk kan blijven doen? Je niet steeds maar harder hoeft te werken, om de gevolgen van je slechthorendheid te compenseren? Wat als dat slimmer kan?

“Ik zie zoveel slimme, ervaren professionals die worstelen met de gevolgen van slechthorendheid in hun werk. De impact van die slechthorendheid is vaak veel groter dan hoeft. Het kan MAKKELIJKER. Met essentiële kennis over gehoorverlies, slimme strategieën ermee om te gaan én met praktische aanpassingen, kun je weer grip krijgen op je werkdag. Dit webinar is jouw eerste stap.” 
– Anke Heij, expert gehoorverlies
Herken jij dit?
  • Je merkt dat je het je steeds meer energie kost om actief deel te nemen aan vergaderingen en (online) overleggen.
  • Je ondervindt op je werk steeds meer last van je gehoorverlies, omdat je informatie mist in groepsgesprekken, kun je niet meer alles meedoen en voelt je buitengesloten.
  • Je houdt van je werk, maar je vraagt je af: kan ik dit werk nog wel blijven doen op lange termijn?
  • Je vindt het lastig om aan te geven wat je nodig hebt. Je wilt professioneel overkomen, en met jouw probleem niet tot last zijn voor een ander.
  • Je weet niet goed wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je gewoon je baan kan houden.

“Onderzoek van Listen Hear (2014) wijst uit dat 1 op de 10 fulltime werkenden een gehoorprobleem heeft. Dertig procent van deze mensen vermoedt ook zelf dat ze gehoorverlies hebben, heeft er last van op het werk en zoekt geen hulp. Van mijn klanten lukt het 80% om hun huidige baan te behouden.”

Voor wie is deze masterclass?

Voor professionals die slechthorend zijn en volop communiceren voor hun werk. Zoals beleidsmedewerkers, trainers en leidinggevenden, die zonder dat ze zichzelf helemaal uitputten plezier willen houden in hun werk. Ondanks dat ze slechthorend zijn of slechthorender worden. En denken: ‘hoe dan? Help me dat te bereiken.’

Je wilt ontdekken:

  • wat je zelf kunt doen om te zorgen dat je goed kan blijven functioneren ondanks je gehoorverlies.
  • welke praktische stappen je vanaf morgen je zélf kunt zetten naar een werkdag die ieder moment minder energie kost. 
  • met welke slimme, kleine aanpassingen jij ervoor zorgt dat je in een vergadering iedereen kunt blijven verstaan en dat je die niet meer stiekem hoeft op te nemen. 
  • waar hoortoestellen niet meer alles oplossen en wanneer het voor jou het moment is om aan de slag te gaan met meer dan een hoortoestel. 
  • welke concrete tips jou helpen met je collega’s te communiceren over je gehoorverlies, zonder dat ze gelijk denken ‘nou, dan heb ik niets meer aan mijn slechthorende collega.’
  • hoe jij ondanks je toenemende gehoorverlies je huidige functie kan blijven uitoefenen, terwijl je goede resultaten blijft behalen en je plezier houdt in je werk


‘Na deze masterclass weet jij wat je zelf kunt doen om te zorgen dat je goed kan blijven functioneren ondanks je gehoorverlies. De masterclass die je echt niet wilt missen, omdat het je al direct laat zien dat er meer mogelijk is.’

Praktische informatie

7 juli 2025 van 19.00 tot 20.30 uur (inloop voor inregelen techniek en schrijftolktekst vanaf 18.45 uur)

Een kwartier voor aanvang kun je aansluiten voor inregelen techniek en schrijftolken.

Online via Webinargeek

Met live ondertiteling door schrijftolken, zodat jij live kunt meelezen met wat gezegd wordt.

Toegankelijkheid webinar

Deze masterclass is volledig toegankelijk voor wie minder hoort: er zijn schrijftolken aanwezig, zodat jij live kunt meelezen met wat gezegd wordt.

Over de trainer

Ik ben Anke. Mijn wereld stond in een klap op zijn kop, toen ik terwijl ik werkte als tolk Gebarentaal in 2018 in één keer zélf slechthorend werd. Als tolk deed ik alles met mijn oren. Ondanks dat bleek er veel meer mogelijk te zijn dan ik dacht. Daarom geef ik dit webinar, omdat ik jou wil laten zien dat er veel meer kan in werken met gehoorverlies dan mensen vaak denken. Zorginstituut Nederland schreef in 2023 in haar Verbetersignalement Passende Hoorzorg: ‘Slechthorenden in Nederland krijgen niet de zorg die ze nodig hebben om goed mee te doen in de maatschappij.’ Zo is het maar net, ook al doen hoorzorgprofessionals in hun vakgebied hun uiterste best en doen ze essentieel werk. Wat vaak mist, is een brug tussen al die verschillende stukjes hoorzorg en voldoende kennis. Het gevolg is dat er essentiële informatie en mogelijkheden missen om voluit mee te doen, met je slechthorendheid. Dat heb ik zelf ervaren toen ik mijn weg zocht na mijn plotselinge gehoorverlies en dat zie ik ook dagelijks bij mijn klanten.

In 2021 richtte ik ‘Kunst van het Mogelijke’ op. Coaching, training en advies bij gehoorverlies. Met mijn slechthorendheid liep ik volop tegen onmogelijkheden aan. Mogelijkheden ontdekken kostte veel tijd, moeite en pijn. Veel van de onmogelijkheden bleken gewoon oplosbaar. Sindsdien zet ik mijn kennis en ervaring ook professioneel in. En help ik mensen van (schijnbaar) onmogelijk naar mogelijk. De directe aanleiding om mijn bedrijf op te richten was dat ik regelmatig mensen met gehoorverlies sprak die uitgevallen waren van het werk waar ze van hielden. Als ik doorvroeg, bleek dat ze uitgevallen waren zónder dat alle mogelijkheden bekend waren en ingezet. Ook als ze begeleid waren in hun re-integratie door mensen die kennis hadden over slechthorendheid. Vaak werkten ze in functies waarvan ik wist: ‘dit had prima gekund, met de juiste kennis.’ Ik viel van de ene verbazing in de andere. Zo ontstond mijn missie: mensen aan het werk houden en voorkomen dat ze onnodig uitvallen van de baan waar ze van houden. Voorkomen dat ze onnodig werkplezier inleveren, omdat verstaan zoveel energie kost. 

Mijn begeleidingstrajecten passen binnen de interventies uit het ICF-model in de richtlijn ‘slechthorendheid en tinnitus’ van de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfsartsen. Vaak worden deze dan ook gefinancieerd door werkgevers en verzuimverzekeraars. 

Ankes werk

• Individuele begeleidingstrajecten op maat, via werkgever/verzuimverzekeraar en particulier.

• Voorlichting en (team)training op de werkvloer.

• Werkplekonderzoek.

• Lezingen over slechthorendheid (professioneel spreker)

Reacties op de masterclass

‘Dank je wel voor je voor deze masterclass. Ik maakte me nu ik weer slechthorender ben geworden zoveel zorgen dat ik mijn baan niet meer kan doen. Jij vertelt dat er zoveel mogelijk is. Externe microfoontjes om aan vergaderingen mee te doen? Nooit van gehoord. Waarom wist ik niet dat het kon? Ik heb er weer meer vertrouwen in dat ik kan blijven doen waar mijn hart ligt.’

Mieke

‘Na jouw verhaal gelijk de volgende dag aan mijn leidinggevende gevraagd of het mogelijk is van werkplek te wisselen in kantoor. Met mijn rug naar de muur, zodat ik zie wie eraan komt en ik niet zo schrik als er weer iemand aan mijn bureau staat. Ik zat namelijk met mijn rug naar de deur en hoorde niemand aankomen. Die alertheid waar je het over had, voortdurend aan staan, is voor mij zo herkenbaar. Nu ik alles beter zie, kan ik meer ‘uit’. Dank je wel. Zo simpel kan het soms zijn.’

Bert

‘Ik durfde na de masterclass ineens aan mijn directe collega te vertellen dat ik in de middagpauze altijd alleen wandel om bij te komen en omdat ik dan het lawaai in de kantine kan mijden. Ze stelde voor om samen in een rustige ruimte te lunchen. Bleek dat haar neef ook slechthorend is en ze weet wat helpt. Ik ben er nog steeds een beetje van ondersteboven, dat wat ik geheim probeerde te houden zo goed opgepakt werd door haar. Ze dacht zelfs mee.’

Karin