Zomervakantie. Voor mij vaak tijd om samen met familie door te brengen, omdat er dan familie uit het buitenland overkomt. Samen een aantal dagen op pad, met zijn achten. Dit jaar bij een kampeerboerderij met tentveldje ernaast. Zo fijn. Het maakt me blij. En toch…

Tijd om samen bij te praten op het terras, waar vlakbij kinderen spelen met skelters met aanhanger. Terwijl door de deur van de keuken het geluid van bestek op servies te horen is van de afwas. Daar samen kaartspelletjes doen. Tijdens een wandeling samen praten, terwijl mijn hoortoestellen vooral het geknerp van het grind versterken waar we overheen lopen. Genoeg uitdagingen als wat je verstaat afhangt van hoeveel omgevingsgeluid er is. Dat is bij mij zo. Ik merk dat ik me vaak wat ongemakkelijk voel als ik mijn familie niet goed versta. Of heel hard werk om ze te volgen en daar vrij snel moe van word.

Ik voel me dan soms onzeker, verdrietig, machteloos. Ongemakkelijk. Een knoop in mijn maag. Ik weet dat ik mijn gehoorverlies niet kan oplossen. Toch is er wel een aantal dingen die ik doe om het voor mij en daardoor ook voor mijn familie leuker te maken.

1.     Ik maak afspraken met ze over hoe we communiceren. We kijken elkaar aan en ze vragen mijn aandacht voordat ze met me praten.

2.     Ik zeg wat ik nodig heb. Soms versta ik te weinig om mee te doen of wil ik even bijkomen en neem ik even pauze. Ik loop even weg of blijf aan tafel zitten, terwijl ik zeg dat mijn oren even uit staan.

3.     De hele familie wil graag uit eten! Dat mag natuurlijk, voor mij niet echt leuk. Uit eten is kneiterhard werken om te verstaan. Mijn verrassing was groot toen we afhaalchinees voor op de picknickset gingen halen in plaats van uit eten gaan. Kon ik veel ontspannener meedoen!

4.     We kijken of er een plek is met minder omgevingsgeluid en wisselen bijvoorbeeld van terrasplek.

5.     Tijdens het wandelen laten we af en toe stiltes vallen. Daar waar het kan, pakken we ons gesprek weer op.

Door zo open te zijn, maken we samen een situatie waarin we kunnen doen wat we graag doen: samen zijn. Ik voel me meer ontspannen en geniet volop. Ook al blijft het soms ongemakkelijk voelen dat de aanpassingen om mij zijn, communiceren doen we samen. Door samen een oplossing te vinden, hebben we allemaal een leukere tijd samen. Daar gaat het om, toch?

Wil je dat ik naar jou luister en met je meedenk? Plan dan een gratis sessie in, waarin je minimaal 3 waardevolle tips krijgt over hoe leven en werken met gehoorverlies beter, makkelijker en creatiever kan. www.kunstvanhetmogelijke.nl/gratis-sessie

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *