Hoortechniek. Er is veel verschillende apparatuur verkrijgbaar, met elk zijn eigen voor- en nadelen en mogelijkheden. Optimaal gebruiken van de mogelijkheden van je hoortoestel kan door de flinke keuze en de vele instelmogelijkheden, een flinke puzzel zijn. In dit blog deel ik superhandige kennis over de combinatie van een hoortoestel met aanvullende hoorhulpmiddelen: solo-apparatuur. Deze kennis is in mijn beleving cruciaal als je de mogelijkheden van je aanvullende apparatuur zo goed mogelijk wilt gebruiken. Het kan het verschil maken tussen verstaan en niet kunnen verstaan.

Hieronder zet ik een twee situaties op een rij. Misschien herken je ze?
1. Ik gebruik mijn soloapparatuur, maar hoor nog veel te veel lawaai, waardoor verstaan nog steeds veel inspanning kost.

Je collega heeft de microfoon van jouw solo-apparatuur op zijn blouse geklikt. Je hebt een één-op-één gesprek tijdens de vrijdagmiddagborrel. Er is zoveel omgevingsgeluid, dat je nog steeds veel moeite moet doen om je collega te verstaan. Je baalt ervan. En is het vermoeiend. Terwijl je eigenlijk een leuk en gezellig gesprek wilt hebben.

2. Help, ik gebruik mijn solo-apparatuur en nu hoor ik mijn buurman niet!

Je zit bij een vergadering en je je solo-apparatuur ligt in het midden van de vergadertafel. Tijdens de vergadering vraagt je collega naast je wat aan jou. Je verstaat haar niet, omdat het geluid via de solo-apparatuur komt, die midden op tafel staat. Irritant, toch?

Deze situaties ontstaan door instellingen van je hoortoestellen in combinatie met streaming of ringleiding. Daarnaast heeft akoestiek natuurlijk ook invloed, dat laat ik in deze blog buiten beschouwing.

Hoe werken de basisinstellingen van een hoortoestel dat streamt?

De situaties die ik net beschreef zijn voor veel mensen met gehoorverlies herkenbaar. Het is vaak onbekend hoe je de mogelijkheden van je hoortoestel optimaal kunt gebruiken. Als je dat weet, is het makkelijk op te lossen. Het is belangrijk dat je begrijpt hoe je hoortoestel werkt als er solo-apparatuur aan gekoppeld is. Luisteren via solo-apparatuur (‘streamer’) heet ‘streaming’. Het vraagt wat technische kennis. Hieronder leg ik het je zo goed mogelijk uit.

Eerst wat uitleg over de basis van hoortechniek. Die is belangrijk als je meer regie wil pakken over het geluid dat je via je hoortoestellen binnen krijgt.

Een hoortoestel heeft twee “microfoons”

Een hoortoestel heeft twee microfoons:

  1. Één vangt het omgevingsgeluid in jouw directe omgeving op (als je met je vingers over je hoortoestel veegt, hoor je dat). Deze noemen we M van Microfoon.
  2. De tweede ‘microfooningang’ is die van je streamer naar je hoortoestel. Deze noemen we S van Streaming.

Als je streamt, staat vaak de M nog een beetje open. Je hoort bijvoorbeeld 30% van het geluid via M. Dat kan in een rustige omgeving handig zijn. Zo kun je die collega naast je nog steeds verstaan, terwijl jij je streamer gebruikt om een vergadering te volgen.

Als er om je heen veel drukte of lawaai is, is dat minder handig. Dan versterkt de M het geluid dat je niet wilt horen, waar je juist last van hebt. Dat botst met het doel van solo-apparatuur: beter en ontspannener verstaan.

Als jij zelf de balans tussen M en S kan bepalen, heb jij regie over het geluid. Het is belangrijk dat jij weet dat je dat zelf kunt inregelen en aanpassen aan de situatie waarin je zit. Je kunt dus zelf die balans regelen tussen M en S.

Een goede balans tussen hoortoestelmicrofoons

Hoe doe je dat dan?

  1. Het kan met je telefoonapp, die bij je hoortoestel hoort. Elk merk hoortoestel heeft zijn eigen app, in de meeste apps kun je dit instellen.
  2. Je kunt het ook zelf op je hoortoestel inregelen.

Je kunt je vast voorstellen dat via de telefoonapp inregelen niet altijd handig is. Als je collega een vraag heeft moet je eerst je telefoon pakken, die openen, de hoortoestelapp opstarten, wachten tot de toestellen zichtbaar verbonden zijn en pas dan kun je de volumeregeling aanpassen, waarna je collega de vraag kan stellen. Grote kans dat zowel jij als je collega denken: laat maar… Of er ontstaat sociaal ongemak.

Er is een handigere oplossing voor. Die kennen veel mensen niet. Bijna alle hoortoestellen hebben een volumeknop op het hoortoestel zelf, daarmee kun handmatig je je hoortoestel harder en zachter zetten. Als er een streamer aan je toestellen gekoppeld is, verandert de functie van deze knop: dan kun je daarmee de balans tussen M en S afregelen. Harder zetten is meestal meer M en zachter zetten minder M. Als dit niet werkt, kun je dit bij veel toestellen laten instellen door je audicien.

Regie over je microfoon als je via ringleiding streamt

Tot slot: voor innovatieve werkplekoplossingen wordt voor streaming vaak gebruik gemaakt van ringleiding. Daarbij kun je de M niet bij elk merk hoortoestellen zelf afregelen. Wel kun je 2 ringleidingstanden in je hoortoestel laten zetten: eentje met de M volledig uit en eentje met de M bijvoorbeeld deels open, bijvoorbeeld 30% of 50%. Dat kan je audicien doen. Zo kun je door het handmatig wisselen van ringleidingsstand op je hoortoestellen (ook dat kan ingesteld worden, zodat je geen app hoeft te gebruiken) razendsnel wisselen. Als je de 2 ringleidingsstanden naast elkaar laat zetten (bij mij is het programma 3 én 4), kun je met 1 druk op de knop wisselen.

Zo stel jij supersnel zelf met de hand in wat jij wilt horen

Door deze ‘truc’ kun je snel en simpel en slechts met een handbeweging je toestellen zo aanpassen dat jij de collega naast je verstaat en jullie beiden ontspannen contact hebben. Ook wordt je gesprek tijdens de pauze in de kantine of de vrijdagmiddagborrel een stuk meer ontspannen en kun jij je snel schakelen als je een vraag krijgt. Je kunt je makkelijker focussen door het omgevingsgeluid buiten te sluiten.

Dat gun ik jou.

Is het nog niet helemaal duidelijk hoe je optimaal de mogelijkheden van je hoortoestel kunt gebruiken of heb je nog vragen, bespreek dat dan met je audicien. Die kan je vertellen wat de mogelijkheden van je hoortoestel zijn. Hij/zij/hen helpt je met veel plezier verder.

Misschien heb je na deze informatie nog steeds moeite om in de kantine een gesprek te voeren of je expertise in te brengen in een vergadering, omdat je het moeilijk verstaat. Je kunt hier zelf een kosteloze ‘leven vol mogelijkheden’-sessie van 30 minuten inplannen. Ik denk graag met je mee over mogelijkheden en oplossingen.

Categories:

Tags:

2 Responses

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *