Over gehoorverlies en seksualiteit. Een blog om dit kwetsbare onderwerp bespreekbaar te maken.

Mijn lief fluistert me woordjes in. Op rechts, en zo zacht dat ik alleen losse klanken hoor – via mijn linkeroor, want zonder hoortoestel komt er via rechts geen bruikbaar woord binnen. ‘Ee-aa-oo-oem-ee-oo.’

Met hoortoestel is dat vaak al een puzzel. Woorden vervormen tot een ouderwets robotgeluid: blikkerig en vlak. Maar nu heb ik geen hoortoestel in. En hij zegt lieve woordjes. In de dans van intimiteit en seksualiteit zijn er altijd woordjes die mijn liefste lief in mijn oor fluistert. Fluistert hij links, weet ik in ieder geval wat hij zegt. Rechts krijg ik alleen zijn lieve intentie mee.

Ik was er zó verdrietig om

Zelfs voor mij blijft het wat onvoorstelbaar dat geluid zo dichtbij mij oor niet overkomt. De eerste keren dat ik mijn lief niet verstond, lag ik van binnen rechtop in mijn bed. Alert om te verstaan en te reageren. Een lijf vol verdriet om iets wat zo belangrijk en vanzelfsprekend was in ons samenzijn, niet meer vanzelfsprekend is.

Het liefdesspel stoppen en zeggen ‘wat zeg je?’ Echt niet!

Gedachten in mijn hoofd: ‘Vraag ik herhaling? Is het belangrijk genoeg? Moet ik reageren? Is het alleen een lieve fluistering? Wat waardeloos zeg, ook voor mijn lief. Ben ik nog wel een leuke partner als ik niet eens reageer op wat hij zegt?’ Het liefdesspel onderbreken is een optie, maar voelt ook niet als het moment om in alle opwinding te ontnuchterend vragen: ‘Wat zeg je, schat, kun je het nog een keer herhalen?’ Dat voelt alsof ik een spelbreker ben.

We maken er een grapje van, samen

Op een ochtend reageerde ik niet op een vraag die mijn lief bleek te stellen. Voor mij een kans uit te leggen dat ik hem soms wel en soms niet versta. Dat ik niet telkens om herhaling wil vragen. Ik besluit er voor onze ontspanning een grap van te maken. ‘Wil je alleen iets kwijt, kun je het in mijn rechteroor fluisteren. Wil je dat ik reageer, fluister dan links.‘

Voor ons werkt het. Samen vinden we onze weg. In intimiteit en alles wat daarin veranderd is, sinds mijn gehoorverlies.

Nu blijf ik ontspannen liggen

Wat mijn liefste lief fluistert klinkt als ee-aa-oo-oem-ee-oo. Ik blijf ontspannen liggen. En merk vanzelf of het op links herhaald wordt.

Mijn naam is Anke Heij. Ik begeleid mensen naar goed leven en werken met gehoorverlies. Ook gehoorverlies en relaties is een onderwerp waar ik graag aan bijdraag. Gehoorverlies en seksualiteit kan daarbij horen. Wil jij hierover in gesprek? Plan dan een gratis sessie in waarin ik met je meedenk en je tenminste 3 tips geef waar je mee verder kunt.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *