Een tijdje geleden raakte ik in gesprek met een voor mij onbekende man. Hij was -al jaren geleden- aan één kant zwaar slechthorend geworden door een virusinfectie en ook zijn gehoor aan de andere kant was nu niet zo goed meer als vroeger. De KNO-arts had hem gezegd, toen hij slechthorend werd: ‘Er is niets aan te doen. Leer er maar mee leven. Veel sterkte!’ En hem toen naar huis laten gaan.

In gesprek over zijn gehoorverlies bleek dat hij vaak moeite had zijn vrouw en kinderen goed te verstaan. Ook op zijn werk miste hij vaak informatie. In de wandelgangen. In vergaderingen. Ik vroeg hem wat hem hielp om met zijn gehoorverlies om te gaan, het antwoord was kort en krachtig: ‘veel sporten, alleen’. Toen ik vroeg wat ik kon doen om de communicatie tussen ons voor hem makkelijker te maken, bleef het stil. Hij keek me aan. En vertelde dat hij het niet wist. Nou ja, aan de kant van zijn beste oor zitten. Dan hoefde hij zijn nek wat minder te draaien.

Hij vroeg me wat hij kon doen. Het verrast me elke keer weer. Hoe de vraag: ‘hoe kan ik jou helpen om makkelijker met me te praten?’ als antwoord heeft: ‘Ik weet het niet.’ Enkele simpele tips, die je gelijk kunt toepassen:

1. Ga eens op een andere plek zitten, waar jij beter kunt verstaan. Mensen zijn vaak bereid van plek te wisselen, als je het vraagt.

2. Zeg tegen mensen dat ze eerst je naam noemen als ze je wat willen zeggen en wachten tot je ze aankijkt. Als je naar ze kijkt, hebben jullie elkaars aandacht en mis je niets van wat gezegd wordt.

3. Let op de akoestiek van de plek waar je zit. Kun je mensen beter verstaan als je in een andere ruimte of omgeving zit? Bijvoorbeeld niet middenin een drukke ruimte, maar in de stoffen bankjes aan de zijkant? Zo kun je op het werk mensen bellen op een rustige plek, niet middenin een kantoortuin.

4. Zorg dat je mensen goed kunt zien als je met ze in gesprek bent. Let er bijvoorbeeld op dat het licht op hen valt en ze niet voor een raam staan.

5. Kies voor een plek met overzicht, zodat je makkelijk kunt zien wat er om je heen gebeurt. Zo speel je makkelijker in op wat gezegd wordt en mis je minder.

Een paar weken later kreeg ik een berichtje. Hij was verrast dat met het gebruiken van de tips, hij meer energie overhield. Hij was er zo blij mee, dat hij andere simpele oplossingen vond. Zoals vragen om in een overleg na elkaar te praten en niet door elkaar heen.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *