Webinar: Toekomstbestendig werken met slechthorendheid

10 maart 2025 van 19.00 tot 20.30 uur (inloop vanaf 18.45 uur)
15 april 2025 van 9.00 tot 10.30 uur (inloop vanaf 8.45 uur)

Online via Zoom, live ondertiteling door schrijftolken
Er wordt geen opname gemaakt, dus live aanwezig zijn is essentieel

Toekomstbestendig werken als je minder hoort. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar is het niet. Slechthorendheid komt vaker voor dan je denkt: boven de 40 jaar heeft 1 op de 8 mensen gehoorverlies. 

Moeite met gesprekken voeren? Onzeker omdat je minder hoort? Laten we samen gehoorverlies uit de taboesfeer halen.

Hoortoestellen?

Daar begin je niet aan. Of je hebt ze al, maar merkt dat ze niet alles oplossen. Bovendien vind je gehoorverlies jouw probleem. Daar deal je zelf wel mee. Gewoon accepteren of een kwestie van harder werken. Oei! Dat is ontzettend jammer en vaak niet nodig.

Inhoud webinar 

In dit webinar neemt Anke Heij je mee op reis in de wereld van gehoorverlies en werk en vele mogelijkheden die er zijn. Zodat jij nieuwe ideeën opdoet om toekomstbestendig te werken, mét jouw gehoorverlies. Daarmee kun je regie kunt pakken naar een andere toekomst.

Een allereerste stap is dat jij weet wat de mogelijkheden zijn in werken met gehoorverlies. Dat zijn er vele. Dat vraagt dat jij beschikt over een pakket aan kennis over jouw gehoorverlies, strategieën om goed te functioneren en samen te werken en dat je gebruik kunt maken van goede hoortechniek.

Ik neem je mee langs de vele mogelijkheden die er zijn, aan de hand van de richtlijn ‘slechthorendheid en tinnitus’ van de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfsartsen.

Toegankelijkheid webinar

Dit webinar is volledig toegankelijk voor wie minder hoort: er zijn schrijftolken aanwezig, zodat jij live kunt meelezen met wat gezegd wordt.

Over de trainer

Anke Heij (1979) heeft zelf sinds 2018 (progressief) gehoorverlies. In 2021 richtte ze ‘Kunst van het Mogelijke’ op. Coaching, training en advies bij gehoorverlies. Haar dagelijks werk is mensen leren de impact van slechthorendheid te verminderen. Die impact is namelijk vaak veel groter dan hoeft. Zij heeft zelf ervaren dat er zoveel meer mogelijk is dan vaak in de hoorzorg aan mensen wordt verteld. Ze liep zelf met haar slechthorendheid volop tegen onmogelijkheden aan. Mogelijkheden ontdekken kostte veel tijd, moeite en pijn. Veel van de onmogelijkheden bleken gewoon oplosbaar. Haar kennis en ervaring zet ze ook professioneel in. Daarmee helpt ze mensen van onmogelijk naar mogelijk.

De kern van haar werk is dat ze mensen begeleidt bij wie hun gehoorverlies zoveel gevolgen heeft, dat ze bang zijn dat ze hun werk niet meer kunnen doen en misschien zelfs thuis komen te zitten. Ze helpt ze om manieren te vinden waardoor hun functioneren op een zo hoog mogelijk peil blijft, door op een creatieve manier hulpmiddelen, kennis en slimme strategieën samen te brengen. Hierdoor kunnen ze in veel gevallen op hun eigen werkplek blijven werken, soms op een andere, waardoor het risico van uitval klein is.

Haar begeleidingstrajecten passen binnen de interventies uit het ICF-model in de richtlijn ‘slechthorendheid en tinnitus’ van de Nederlandse Vereniging voor Bedrijfsartsen. Vaak worden deze dan ook gefinancieerd door werkgevers en verzuimverzekeraars.

Ankes werk:

• Individuele begeleidingstrajecten op maat, via werkgever/verzuimverzekeraar en particulier.

• Voorlichting en (team)training op de werkvloer.

• Werkplekonderzoek.

• Lezingen over slechthorendheid (professioneel spreker).