Wat is een hoorcoach?
Zie jij ook weleens het woord ‘hoorcoach’ langskomen en vraag je je af wat dat is? Een hoorcoach heeft zich gespecialiseerd in coaching in omgaan met problemen die ontstaan door minder horen, zoals doofheid of slechthorendheid. Het uitgangspunt is telkens: wat kun je doen en hoe? Hoe kan het wél?
Waarvoor zet je een hoorcoach in?
Je zet zo’n coach in als je door je slechthorendheid of doofheid problemen ervaart in goed functioneren en samenwerken. Je loopt thuis tegen de gevolgen van je gehoorverlies aan en/of op je werk. Dat geeft stress en onzekerheid. Je wilt ontdekken welke mogelijkheden er zijn om met je slechthorendheid of doofheid makkelijker te leven en/of te werken. Een goede coach bespaart je veel tijd, moeite en pijn in je weg vinden in je leven en werken met gehoorverlies. Zo ontstaat er bij jou in korte tijd meer rust, ontspanning en vertrouwen. Je weet welke mogelijkheden er zijn en kunt zo keuzes maken die bij jou passen.
Mensen met gehoorproblemen zijn vaker moe, zonder dat ze doorhebben dat hun gehoorverlies daar de oorzaak van is. Die vermoeidheid ontstaat door de extra luisterinspanning. Dat is de moeite die je moet doen om van horen naar verstaan te komen. Als duidelijk is dat oververmoeidheid door doofheid of slechthorendheid komt, kun je samen met een coach voor doven en slechthorenden kijken naar manieren om goed te functioneren en samen te werken die minder luisterinspanning kosten en je leert anders balanceren met je energie.
Wat doet een goede hoorcoach?
Een coach bij gehoorverlies kan je wijzen op hulpmiddelen voor jouw situatie en helpen met het verbeteren van je werkplek, bijvoorbeeld met geluidspanelen, staat in de Volkskrant.
Er is nergens vastgelegd wat een coach bij gehoorverlies doet. De enige overeenkomst tussen hoorcoaches is dat ze coachen in omgaan met gehoorverlies. Het is daarom lastig om een coach te vinden die gespecialiseerd is in slechthorendheid of doofheid, waarvan je vooraf weet dat die echt kan bieden wat jij nodig hebt.
In mijn visie is een hoorcoach iemand die:
- Jou begeleidt bij vragen over leven en werken met gehoorverlies.
- Jou kennis, strategieën en techniek aanreikt om optimaal te functioneren en samen te werken, afgestemd op jouw unieke situatie en op wie jij als mens bent.
- Samenwerkt met andere professionals in de hoorzorg, zoals een audicien, Audiologisch Centrum, een bedrijfsarts die veel van gehoorverlies weet of een leverancier van werkplekaanpassingen, zodat vragen die de hoorcoach niet direct kan beantwoorden in overleg een goed antwoord krijgen.
- Doorlopend aan de eigen kennisontwikkeling en expertise werkt door bijvoorbeeld bijscholing, collegiaal overleg of intervisie.
Dat betekent dat een coach bij slechthorendheid of doofheid met je meedenkt over hoe de problemen die jij in je dagelijks leven thuis en/of op je werk ervaart door je doofheid of slechthorendheid verminderd of zelfs opgelost kunnen worden.
Dat kan door samen te praten over hoe je dingen anders kunt aanpakken. Door jou te begeleiden naar het krijgen van techniek die jou helpt en je ook leert hoe je optimaal met die techniek omgaat. Ook kan een goede hoorcoach met jou meekijken op je werkplek en daar advies geven. En is er aandacht voor leven met gevoelens van rouw en verlies, door de dagelijkse gevolgen die je ervaart doordat je minder hoort. Je doet het samen.
Hoe is een hoorcoach opgeleid?
Er is geen opleiding voor hoorcoaches. Er zijn ook geen eisen waaraan een coach voor slechthorenden of doven moet voldoen om zichzelf zo te noemen. Vaak zijn deze coaches ervaringsdeskundig en starten ze van daaruit met hun werk. Dat betekent dat de kennis en ervaring per persoon nogal wisselt: je kunt niet anderen niet verder begeleiden dan de kennis en vaardigheden die je zelf als coach hebt.
Er zijn hoorcoaches die geen trainingen gevolgd hebben. Er zijn er die een tweedaagse training hebben gevolgd over gehoorverlies op de werkvloer. Een aantal van hen komt samen voor kennisuitwisseling en scholing en weten elkaar te vinden bij vragen. Sommigen hebben een diploma van een beroepsopleiding tot coach of een ander beroep waarin ze mensen begeleiden en coachen. Anderen niet. Vraag aan een coach bij gehoorverlies voordat je die inzet wat zijn, haar of diens achtergrond is en of de coach samenwerkt met andere professionals in de hoorzorg.
Hoe vind je een goede hoorcoach?
Er is -voor zover mij bekend- nergens een lijst met namen beschikbaar. Via Google komt er een aantal coaches bij gehoorverlies omhoog. Vraag in je netwerk of bij professionals in de hoorzorg of zij een hoorcoach kennen die ze je adviseren.
Wie betaalt een hoorcoach?
Je betaalt een coach die gespecialiseerd is in slechthorendheid of doofheid vaak zelf. Ook vanuit de werkgever zijn soms potjes beschikbaar waaruit deze begeleiding betaald kan worden.
Anke Heij als hoorcoach
Vanuit mijn bedrijf ‘Kunst van het Mogelijke’ bied ik coaching, training en advies bij gehoorverlies aan. Ik begeleid mensen naar goed leven en werken. Mijn hoorcoachtraject ‘Ontspannen leven en werken met gehoorverlies’ is daar een onderdeel van.
Toen ik eind 2018 zelf plotseling slechthorend werd, moest ik mijn leven opnieuw ontdekken. Ik raakte de mogelijkheid kwijt mijn vak als tolk Gebarentaal uit te oefenen. Nadat ik mezelf weer enigszins bij elkaar geraapt had, besloot ik supergoed te worden in leven met gehoorverlies. Alles te leren dat ik me verder kon helpen om met meer rust, vertrouwen en ontspanning te leven en werken. Dat vond ik mezelf verplicht aan mij én aan mijn partner en wie me verder lief zijn.
Dat betekende dat ik een tweedaagse hoorcoachcursus volgde, ik alles las wat los en vast zat over techniek en mogelijkheden, daarover met professionals in gesprek ging en zelf regelde wat mij het beste hielp en ondersteunde. Ik ging aan het werk als communicatietrainer binnen gezinnen waar gehoorverlies speelt. Bij alles wat me verwonderde en waar ik vragen over had, zocht ik dat uit. Dat leverde voor mijzelf veel op, ook anderen hebben daar nu profijt van. De vaardigheden kon ik combineren met mijn ervaring als post-HBO gediplomeerd lifecoach (Atma Instituut). Externe bedrijven huren mij nu in, bijvoorbeeld Adviesbureau PlanPlan voor werkplekonderzoek en -advies en begeleidingstrajecten op de werkvloer en GGMD voor doven en slechthorenden als communicatietrainer bij gezinnen thuis.
Met bijna 20 jaar professionele werkervaring met gehoorverlies, als horende en later als slechthorende, kijk ik vanuit een unieke en brede achtergrond. Ook werk ik samen met andere professionals om te overleggen, kennis uit te wisselen en blijf ik mezelf ontwikkelen als hoorcoach. Samen met andere coaches bij gehoorverlies doe ik aan kennisuitwisseling en scholing en we weten elkaar te vinden bij vragen. En elke dag leer ik bij wat ik bij kan leren, voor mezelf en mijn functioneren. Daaruit deel ik graag met anderen, zodat zij er ook hun voordeel mee doen. Dat betekent dat ik vragen vanuit meerdere invalshoeken bekijk en zo bijdraag aan antwoorden waar je écht mee verder kunt.
Wil je meer lezen over mijn achtergrond, kijk dan eens op LinkedIn.
Wat anderen zeggen over werken met Anke Heij
Twijfel je of ik voor je kan bijdragen? Allereerst kun je hier lezen wat anderen zeggen over werken met mij in het traject ‘Ontspannen leven en werken met’ gehoorverlies.
Gratis sessie inplannen?
Heb je vragen over dingen die jij doet in je leven en werken met je gehoorverlies of zou je meer willen weten, plan dan een gratis online sessie in. Dan spreken we elkaar 30 minuten een-op-een en ga je in ieder geval al met drie tips verder. Samen werken aan meer rust, ontspanning en vertrouwen. Ben jij er klaar voor?
No responses yet