Vermoeidheid en minder horen, toch wordt de link vaak niet gelegd

‘Na een werkdag lukt het me net om te koken. Daarna val ik eerst in slaap. Ruim een uur, soms twee. Dan kan ik de avond weer aan. Ik werk 32 uur, in een communicatief beroep. Al die uren àànstaan. Hoe hou ik dit in hemelsnaam nog 15 jaar vol?’ 

‘Ik ben de hele dag aan het communiceren, op mijn werk vaak in rumoer. Je kent het wel: kantoortuin. Overleggen, bellen. Alert zijn of een collega iets tegen me zegt. Ik ben zo moe. Ik heb gehoorverlies. Zou dat iets met elkaar te maken kunnen hebben?’

Zomaar twee voorbeelden van vermoeidheid, die mensen die minder horen me vertellen. En toch word de link vaak niet gelegd. Tussen luisterinspanning en voortdurend alert zijn en je moe voelen. 

Het draait om luisterinspanning

Het draait om luisterinspanning. Luisterinspanning is de moeite die je hersenen moeten doen om van horen naar verstaan te komen. Uit een onderzoek van Sophia Kramer, zij is neuropsycholoog, blijkt dat de inspanning bij wie minder hoort altijd groter is dan bij wie goed hoort, ook in een rustige omgeving. Wil je meer weten, google dan eens op ‘pupilgrootte weerspiegelt luisterinspanning’ en ‘Sophia Kramer’.

Invloed op luisterinspanning

Er zijn heel veel dingen die invloed kunnen hebben op de luisterinspanning. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel omgevingsgeluid er is, de akoestiek van een ruimte, maar ook hoe fit je je voelt, de snelheid van de spreker en het volume waarmee iemand praat. 

Als je de link met minder horen niet legt, blijft de vermoeidheid iets onverklaarbaars. Als ik wat uitleg over luisterinspanning, krijg ik meer dan eens de reactie: ‘dat had ik jaren eerder willen weten, dan had ik wat kunnen doen om te voorkomen dat ik me vaak zo moe voel. Ik dacht dat er iets mis met me was.’

Het begint bij bewustwording

Eén van de dingen die in mijn hoorcoachtrajecten aan bod komt is bewustwording. Als die bewustwording er is, kunnnen we het hebben over oplossingen die bijdragen aan een andere balans.

Kun je korte pauzes houden in je dag, al is het maar door een klas even zelfstandig aan het werk te zetten of wat langer naar de wc te gaan? Kun je je agenda verdelen in rode, oranje en groene activiteiten?

Wat kost meer en wat minder energie?

Rood: kost veel energie, extra hersteltijd nodig.

Oranje: kost wat energie, hersteltijd nodig.

Groen: levert energie op.

Onlangs ging ik naar een groot evenement waar ik heel graag bij wilde zijn. Dat stond als heel dik rood gemarkeerd in mijn agenda. Dan is erna mijn agenda de dag erna leger en slaap ik letterlijk bij. Soms slaap ik twee dagen bij.

En dan kom je allerlei gedachten in jezelf tegen

Natuurlijk lukt dat niet altijd, de tijd nemen voor herstel, ook bij mij niet. En toch helpt het hier over na te denken. Je komt dan mogelijk allerlei gedachten tegen. Wat vindt mijn werkgever hiervan? Kan dit wel? Wat als ik mijn baan kwijtraak? Doe ik dan nog wel mee als ik rekening ga houden met mijn energiebalans? Of iets als: ik ben een grote kneus als ik zoveel hersteltijd nodig heb, dus daar ga ik geen rekening mee houden.

Alles begint bij bewustwording. Van daaruit ontstaan nieuwe keuzemogelijkheden. Er kan vaak veel meer dan vooraf gedacht wordt, ook op het werk.    

Hou jij in je agenda rekening met hoeveel energie iets kost?

Heb jij weleens nagedacht over luisterinspanning? Hou je er rekening mee in je hoe jij je agenda indeelt? 

Dit artikel is ook als nieuwsbrief verschenen. Elke 2 weken stuur ik waardevolle informatie naar de abonnees. Wil jij dat ook? www.kunstvanhetmogelijke.nl/nieuwsbrief

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *