Doenja vertelt dat ze zo moe is
Doenja vertelt dat ze zo moe is. En dat dat steeds erger lijkt te worden. Misschien werkt ze te hard. Of is haar ijzer te laag. Of gaat ze richting de overgang. Of… Ze vraagt zich af of het iets met haar gehoorverlies te maken kan hebben. Ze is na haar werk vaak zo moe, dat ze thuis tot niets meer komt. Dat ze geen energie meer heeft voor op stap met haar vriendinnen en belangstellend aan haar lief vragen hoe het gaat.
Iedereen is weleens moe. Luisterinspanning? Wat is dat?
Maar ja, iedereen is weleens moe. Toch houdt het haar bezig. Gehoorverlies en vermoeidheid. Zou het?
Als ik haar vertel dat een hoogleraar en neuropsycholoog – Sophia Kramer heet ze- onderzoek heeft gedaan naar de moeite die het mensen met gehoorverlies kost om te luisteren, wordt Doenja stil. Sophia Kramer zegt dat je niet alleen moet testen hoe goed (of slecht) iemand kan horen, maar ook onderzoeken hoeveel moeite hij daarvoor moet doen. Zij heeft onderzocht dat mensen met gehoorverlies altijd meer moeite hebben om van horen naar verstaan te komen, ook in een rustige omgeving. Dat noem je luisterinspanning. Dus ook als je je lief of collega’s wel kunt verstaan, kost dat meer energie dan voor iemand die goed hoort.
Korte luisterpauzes nemen, waarvoor eigenlijk, vraagt Doenja zich af?
Doenja kijkt me wat geschrokken en nadenkend aan. Ze vertelt vaak moe te zijn na vergaderingen, na gesprekjes met bewoners in de huiskamer waar de ventilator vaak aanstaat en eigenlijk ook wel thuis na gesprekken aan tafel. Als ik haar vraag of ze weleens pauzes neemt in het luisteren, reageert ze verbaasd. Pauzes? Waarvoor dan?
Afwisseling in taken helpt fitter te blijven
Ik vertel haar dat ze in een vergadering misschien kan afspreken dat ze na elk half uur er even 5 minuten uitloopt. Misschien op haar werk wat vaker tussendoor even naar de wc te lopen om niet te hoeven luisteren. Of misschien wat afwisseling in taken kan krijgen. Misschien is er een collega die blij is als Doenja een beetje administratie kan overnemen. We sparren samen over wat Doenja de komende tijd wil proberen om te kijken of regelmatige mini-pauzes verspreid over de dag haar helpen.
Mini-pauzes, dat kan toch niet, zegt het stemmetje in Doenja’s hoofd
Als we elkaar weer spreken, vertelt ze dat ze erg moet wennen aan die mini-pauzes. Stemmetjes in haar hoofd: ‘dat kan zomaar niet. Wat denken anderen ervan? Ik moet het zonder kunnen.‘
Toch probeert ze het en heeft ze meer energie. Net als haar horende collega die de korte pauzes ook fijn vindt
Toch heeft ze geoefend en merkt ze dat ze wat minder moe is. Ze vertelt verbaasd dat een collega aangaf die korte vergaderpauzes fijn te vinden en dat die collega zo ook energie bespaarde.
Door kleine handigheidjes in te passen in je dag, ontstaat er een andere balans
Door kleine handigheidjes in te passen in je dag, ontstaat er een andere balans. Af en toe een paar minuten oog- en orenpauzes (‘luisterpauzes’) nemen, zorgt voor extra energie. En soms ook tijd te nemen om mee te bewegen in wat is, om even bij te komen.
Doenja heeft 's avonds weer meer energie, ook voor haar lief
Doenja geeft aan dat ze ’s avonds weer energie heeft om met haar lief hun dag te delen en samen een blokje om te lopen.
Wil je dat ik naar jou luister en met je meedenk over vitaal leven en werken met gehoorverlies? Plan dan een gratis sessie in, waarin je minimaal 3 waardevolle tips krijgt over leven en werken met gehoorverlies.
No responses yet