Janske baalt van het gezeur van haar partner als ze hem niet verstaan heeft

‘Ik baal ervan. Mijn partner zeurt steeds maar aan mijn hoofd dat hij voor mij moet herhalen wat hij zegt. Maar iedereen verstaat het toch weleens niet?’ Janske kijkt me boos aan. Ik ben op een verjaarsfeestje en Janske en ik staan samen in de tuin te praten. In de rozenhoek is het vrij rustig en kunnen we elkaar goed verstaan. Toen ik Janske vroeg om vanwege mijn gehoorverlies op een rustige plek te praten, liep ze mee en bleef ze vertellen. Over de irritaties thuis, haar frustratie, over het niet willen weten dat ze gehoorverlies heeft.

Ze vraagt of ik hoorapparaten heb. Die zijn toch alleen voor oude mensen?

Opeens valt ze stil. ‘Heb jij eigenlijk gehoorapparaten?’ vraagt ze, terwijl ze mijn oren lijkt te zoeken onder mijn krullenbos. Als ik mijn apparaten aan haar laat zien, zegt ze: ‘Die zijn groot! En je bent nog niet eens oud??!!’ Als ik -misschien niet helemaal tactisch- in de lach schiet, zegt ze: ‘Hoorapparaten zijn voor oude mensen. Loop jij daarmee?’

Ik leg haar uit dat met hoorapparaten makkelijker communiceer

Ik leg haar uit wat ze mij opleveren. Mijn partner is er blij mee, hij hoeft minder vaak te herhalen wat hij zegt. Ik hoef minder vaak te raden (en de plank nog weleens mis te slaan in mijn antwoord) en het kost me minder energie dan luisteren zonder apparaten. Ik vraag Janske naar de communicatie op haar werk en met haar vrienden. Ook daar vraagt ze vaak om herhaling, zegt ze.

Janske verstaat met hoorapparaten haar partner en collega’s beter

Een paar maanden later kom ik haar weer tegen. Ze is -met tegenzin- naar een audicien gegaan, eentje over wie ze goede verhalen had gehoord. Met toestellen was het wennen, omdat stemmen en andere geluiden anders klonken. Toch is ze blij, zegt Janske, want ze verstaat haar partner weer makkelijker. Ook op het werk gaat de communicatie beter. En ze heeft meer energie.

Ze beseft nu pas hoeveel ze minder hoorde

Ze beseft nu pas hoeveel minder ze hoorde. Wel blijft het wennen aan de toestellen achter haar oren, mooi is anders voor haar. Het geeft haar rust, beter verstaan.

Goede communicatie is goud waard

Als we elkaar spreken is het warme, zomerse dag. Ze strijkt haar haar achter haar oor, het hoortoestel is duidelijk zichtbaar. We lachen er samen om: twee vrouwen die nog láng niet oud zijn, maar wie het niet meer uitmaakt of anderen hun hoortoestellen zien. Want gehoorverlies is lang niet altijd een kwestie van leeftijd. En juist als je nog volop in het leven staat, is het veel belangrijker om zo goed mogelijk te kunnen horen dan wat anderen kunnen denken over dat ding achter je oor!’

Janske heeft geen idee wat er allemaal kan in de communicatie thuis en op haar werk en wil graag dat ik met haar meedenk

Ik bied haar aan mee te denken over de communicatie thuis en op haar werk, om te kijken of er meer mogelijk is wat haar helpt. Ze kijkt me opgelucht aan: ‘Wil je dat? Ik heb echt geen idee wat er allemaal kan, maar ik loop wel tegen een aantal dingen aan.’ 

Wil je dat ik naar jou luister en met je meedenk? Plan dan een gratis sessie in, waarin je minimaal 3 waardevolle tips krijgt over leven en werken met gehoorverlies.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *