Jarenlang ging ik over mijn grenzen als docent. Ik had veel plezier in mijn werk, maar moest er – bijna onmerkbaar – steeds meer voor opgeven. Uitgeput was ik aan het einde van een werkdag, jarenlang.
De impact van gehoorverlies is voor een buitenstaander nauwelijks te begrijpen, maar Anke Heij is geen buitenstaander. Ze heeft met soortgelijke problemen te kampen (gehad) én nieuwe mogelijkheden ontdekt – op technisch en sociaal-communicatief vlak. Mogelijkheden die ze nu graag deelt.
Anke heeft me waardevolle inzichten gebracht, bijvoorbeeld als het gaat om communicatie. Wat zijn de factoren die jouw spraakverstaan beïnvloeden? Wat heb jij in verschillende situaties nodig? En hoe communiceer je dat? Ik ervaar nu meer inzicht en vrijheid en maak vaker keuzes die mij en het gesprek ten goede komen. Even vragen om samen naar die rustige plek te lopen bijvoorbeeld. ‘Ontneem nooit iemand de kans om jou te helpen.’
Op technisch vlak heeft Anke me kennis laten maken met nieuwe techniek – apparatuur die zelfs in de audiologische wereld nauwelijks bekendheid geniet. Sinds maart 2025 heb ik een meerkanaals audiosysteem met acht microfoons. De kwaliteit is ongekend en niet te vergelijken met alles wat ik daarvoor gebruikte (Roger-apparatuur incluis). De eerste keer dat Anke me dit liet proberen, klonk het zo helder en scherp, dat er een immens gevoel van rust over mijn lichaam kwam. Ontroering ook, want ik merkte hoe hard ik al die tijd had moeten werken. Nu opent het systeem nieuwe deuren, bijvoorbeeld om, in kleine groepen, het werk te blijven doen waar ik van houd.
Er is als slechthorende meer mogelijk dan je denkt. Wil je dat verkennen, dan is Anke Heij de juiste persoon.
Rutger
Na afronden begeleidingstraject rondom gehoorverlies en werk