‘Eind 2022 ondervond ik plotsdoofheid, een verwarrende en emotionele rollercoaster. Geluiden werden vervormd, ik werd overgevoelig voor geluiden en kreeg tinnitus. In deze moeilijke tijd en medische onderzoeken kreeg ik hulp van Anke, een hoorcoach. Anke gaf mij handvatten in mijn vraag hoe kan ik ontspannen als ik iets verloren ben. Het traject in het ziekenhuis liep voor mijn gevoel niet lekker en daar werd ik steeds onzekerder van. In die onzekerheid was Anke daar om mij te helpen. Ik keek uit naar de sessies, zodat ik weer stappen kon maken in mijn proces. Na elke sessie had ik weer het gevoel: ‘yes ik kan er tegenaan’. Ze was mijn houvast in onzekere tijden.

Wat Anke mij heeft meegeven is het accepteren dat er iets met je gehoor is en dit niet meer zal worden zoals daarvoor was. Maar voornamelijk het leren balanceren. Dit is een stukje acceptatie dat je niet zomaar alles kan doen en daardoor gaat afwegen wat is het belangrijkste voor mij en hoe kan je eventueel datgene wat je wel graag wilt op een andere manier oppakken? Anke hielp me mijn zelfvertrouwen terug te vinden en mijn leven weer op te bouwen.

Ik ben over drempels gegaan, waarvan ik begin dit jaar dacht dat dit niet meer mogelijk was. Zaalvolleybal was toen onmogelijk voor mij, maar ik wilde wel bewegen. Ik ging beachvolleyballen. Hoewel het elke training beter ging, was dit hard werken voor mij. Intussen heeft het mij zelfvertrouwen gegeven om begin van het nieuwe seizoen weer in de zaal te beginnen. Stap voor stap kom ik steeds verder.

Na ruim een half jaar hard werken is mijn gehoor grotendeels hersteld, maar overgevoeligheid en tinnitus blijven uitdagingen waar ik mee om moet gaan. Ik ben trots op mijn vooruitgang! Zonder hulp van Anke en de dierbaren om mij heen, had ik dit niet gekund. Daarom vind ik het heel erg belangrijk dat als iemand met vergelijkbaars te maken krijgt met het gehoor een hoorcoach verdient! Een hoorcoach als Anke doet net even de andere dingen met je dan die je mag verwachten in de normale procedures in ons zorgstelsel.’

Bregje Jansen

Na afronden traject rondom voluit leven met gehoorverlies, thuis en op het werk

Verder naar ervaringen>>